Historien om Betonmast

Historien om Betonmast började i Norge 1923, när entreprenören Aamund K Bu satte upp en flaggstång på sin gård. Namnet Beton kommer ursprungligen från danska och betyder rätt och slätt betong.

Betonmast = en flaggstång i betong.

Den första flaggstången som sattes upp av Betonmast.

 

När Norge skulle elektrifieras efter första världskriget funderade Aamund på om inte flaggstången kunde fungera som en kraftledning. Man borde kunna gjuta stängerna på plats för att slippa transportera dem. Patent togs och Betonmast grundades. Under åren som följde sattes mer än 1000 kraftstänger upp av Betonmast.

 

En gammal kraftmast från mitten av 1900-talet.

 

På 50-talet startade Betonmast en betongfabrik i Oslo. Idag är lokalerna avvecklade, men det gamla Betonmastnamnet ovanför porten finns fortfarande kvar.

 

Gammal betonmastskylt utanför gamla fabrikslokalerna i Oslo.

 

Fram till 2006 var Betonmast en renodlad anläggningsverksamhet. Idag är Betonmast en stark koncern med ett lokalt fokus och ingår sedan 2019 i den norska AF-koncernen. Betonmast Sverige och Betonmast Norge är två separata koncerner inom AF. Betonmast Norge fokuserar uteslutande på bygg och är en av Norges snabbast växande och mest lönsamma entreprenörer. Betonmast Sverige startade 2014 och har både bygg och anläggningsverksamhet.

Flaggstången på gården i norska Bu? Den står kvar än idag som en symbol för det entreprenörskap och den kreativa entusiasm som alltid präglat Betonmast.

 

Betonmast bygger lägenheter åt Burlövs Bostäder i Arlöv.